Social Media marketing καμπάνιες και ROI: Πώς να μετρήσετε τα αποτελέσματα

Συντάχθηκε από Aliki Mitropoulou την Δευτέρα, 26 Ιούνιος 2017. content marketing digital marketing search engine optimization

social media ROI

Ποιοι τρόποι υπάρχουν για να μετρήσετε το ROI (Return on Investment) από τη στρατηγική που έχετε σχεδιάσει στα Social Media; Αξίζει να επενδύσετε χρήματα σε αυτή τη στρατηγική και αν ναι, τι αποτελέσματα πρέπει να περιμένετε και πως αυτά θα ωφελήσουν την εταιρεία σας;

Επένδυση και ROI από τα Social Media σήμερα

Έρευνες δείχνουν ότι η διαφημιστική δαπάνη σε digital media αυξάνεται κατακόρυφα και πιο συγκεκριμένα, η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με δαπάνη 500 δις δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συγκεκριμένα το 2017, το 34,5% του παγκόσμιου digital spending εντοπίζεται στα social media.  Το γεγονός ότι η διαφημιστική δαπάνη αυξάνεται, δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι οι social media καμπάνιες, αν στηθούν σωστά και χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλοι στόχοι και metrics, είναι επιτυχείς και με μετρήσιμα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι διαφημίσεις στο Facebook έχουν επιφέρει σε μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις σημαντικά έσοδα, με το ποσοστό του ROI να είναι παραπάνω από ικανοποιητικό κάθε φορά, όχι μόνο σε brand awareness αλλά και σε απτό κύκλο εργασιών.

Θέτοντας στόχους και metrics στις Social media καμπάνιες 

Φυσικά, η τόσο ραγδαία ανάπτυξη των social media πλατφορμών, καθιστά πλέον δύσκολη τη μέτρηση και ανάλυση των αποτελεσμάτων και ακόμα πιο δύσκολη τη διαδικασία επιλογής των κατάλληλων στόχων για την κάθε καμπάνια. Τα social media, έχουν μπει και στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και πολλές φορές επενδύονται πολλά περισσότερα χρήματα στις online, παρά στις κλασικές offline ενέργειες. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και οι απαιτήσεις των marketers αυξάνονται περιμένοντας άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα από αυτές τις ενέργειες.

Παρακάτω θα αναλυθούν μερικοί τρόποι για το πώς να μετρήσετε πιο αποτελεσματικά το ROI των social media λογαριασμών σας, αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με κάθε καμπάνια που «τρέχετε».

Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα social media δεν αποφέρουν πάντα έσοδα ή δεν στοχεύουν πάντα στην αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Οι στόχοι που μπορεί να έχουν τεθεί δεν είναι μόνο το άμεσο αντίκρισμα σε πωλήσεις, αλλά μπορεί να είναι η αύξηση του brand awareness ή του engagement. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εξετάσετε άλλα αποτελέσματα όπως το reach ή τους νέους followers των λογαριασμών σας (π.χ. στο Facebook τα likes, comments & shares ενώ στο Twitter τα retweets). H καμπάνια θα στεφθεί με επιτυχία αν τελικά επιτύχετε τα αποτελέσματα που θέλατε εξαρχής, ανάλογα τα KPIs που είχατε ορίσει.

Στα social media, υπάρχουν κυρίως τρία διαφορετικά είδη καμπανιών που μπορείτε να εφαρμόσετε.

Brand Awareness

Με γνώμονα το στόχο του brand awareness αυτό που επιθυμείτε για το προϊόν ή υπηρεσία σας, είναι να το μάθουν καταναλωτές, οι οποίοι δεν το γνωρίζουν ήδη, ή να υπενθυμίσετε την ύπαρξή του σε ήδη υπάρχοντες πελάτες σας.

Brand Awareness

Ενδεικτικά, τα KPIs που πρέπει να θέσετε θα πρέπει να έχουν σχέση με το κοινό που θα δει το μήνυμά σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξετάζετε στατιστικά και νούμερα που σχετίζονται με νέους followers, με το reach, με το traffic. Στην περίπτωση αυτή, το να προσπαθήσετε να μετρήσετε π.χ. το engagement, είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί λάθος, καθώς δεν ήταν αυτός ο αρχικός στόχος της καμπάνιας και τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αυτά που περιμένατε. Αν για παράδειγμα ορίσετε ως στόχο το brand awareness στο Facebook, θα πρέπει να περιμένετε να δείτε αυξημένο το reach και όχι τα likes. Αν το reach έφτασε ή ξεπέρασε τους αρχικούς σας στόχους, τότε σημαίνει πως η καμπάνια σας ήταν επιτυχημένη, αν όχι, προσπαθήστε να καταλάβετε τι έκανε την καμπάνια σας να μην πάει καλά και προσπαθήστε να αναθεωρήσετε κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω: το εικαστικό, το λεκτικό, τη landing page, τη στόχευση και το budget.

Απόκτηση leads (Lead Generation)

Καμπάνιες οι οποίες στοχεύουν στην απόκτηση leads, χρησιμοποιούν διάφορους έξυπνους τρόπους, έτσι ώστε να οδηγήσουν τους χρήστες σε ένα landing page. Σκοπός του στόχου αυτού είναι να οδηγήσει τους χρήστες στο website της εταιρείας έτσι ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα (traffic) του website, να πείσει τους χρήστες να κάνουν subscribe με το email τους για μελλοντικές επικοινωνίες email marketing, να οδηγήσει τους χρήστες να συμπληρώσουν μία φόρμα.

Οι καμπάνιες τέτοιου τύπου γίνονται συνήθως με σκοπό να αυξηθεί η μελλοντική επικοινωνία μεταξύ χρήστη και εταιρείας. Για να πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, βάλτε στόχους πριν ξεκινήσει η καμπάνια όπως για παράδειγμα – θέλω για μελλοντική επικοινωνία των προϊόντων μου να συλλέξω 100 νέα emails από αυτή την καμπάνια. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να εξετάσετε το budget σας και τα πιθανά αποτελέσματα που θα επιτύχετε με αυτό καθώς και το μήνυμα με το οποίο θα το επικοινωνείτε αυτό στον πελάτη/χρήστη.

Αύξηση του engagement

Αύξηση του engagement θεωρούμε την αύξηση της διάδρασης μεταξύ του χρήστη/ καταναλωτή με τον social media λογαριασμό της κάθε εταιρείας. Αν ο χρήστης αντιδράσει στην καμπάνια σας, τότε είστε ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε θέσει συγκεκριμένα KPIs στα οποία θα ορίζετε και τον επιθυμητό αριθμό των διαδράσεων.

Ενδεικτικά KPIs στο συγκεκριμένο στόχο μπορούν να είναι όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα likes, comments, shares, retweets, αναφορά του brand, πόσες φορές έγινε pinned η καμπάνια κλπ.

Ενδεικτικά (δωρεάν) εργαλεία μέτρησης του ROI στα Social Media

Με τόση έμφαση που δίνεται στα social media, υπάρχουν φυσικά και πολλά εργαλεία τα οποία βοηθούν τους marketers να μετρήσουν τα αποτελέσματα της κάθε καμπάνιας. Παρακάτω θα βρείτε δύο από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα, εργαλεία των δύο μεγαλύτερων πλατφόρμων, της Google και του Facebook.

 • Google Analytics: Σχετίζονται απόλυτα με την επισκεψιμότητα του website σας και τις ενέργειες που κάνουν οι χρήστες σε αυτό. Μετράει δηλαδή την ώρα που ξοδεύουν οι χρήστες (αν έχετε ως metric για παράδειγμα την ανάγνωση ενός blog post), πόσες σελίδες είδαν ή πόσα χρήματα ξόδεψαν σε online αγορές.
 • Facebook Pixels: Ένα πολύ δυνατό εργαλείο (θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός προγραμματιστή για να το «στήσετε») το οποίο μετράει όλες τις ενέργειες που έγιναν στη σελίδα σας, από πωλήσεις μέχρι και leads.

Για να βεβαιωθείτε επίσης ότι τα αποτελέσματά σας θα είναι ικανοποιητικά και η καμπάνια σας επιτυχής, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή social media πλατφόρμα. Αν για παράδειγμα το προϊόν σας είναι FMCG βεβαιωθείτε ότι θα το προωθήσετε για παράδειγμα στο Facebook και στο Instagram και όχι στο LinkedIn το οποίο απευθύνεται περισσότερο σε B2B επιχειρήσεις.

Στην idcs, η ομάδα μας αποτελείται από πολύ έμπειρα στελέχη με εκτενή γνώση στα Social Media, στη διαχείριση μεγάλων ενεργειών αλλά και στη χάραξη αποτελεσματικών στρατηγικών. Μαζί, μπορούμε να θέσουμε στόχους για την καλύτερη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των Social Media καμπανιών σας με γνώμονα πάντα το στρατηγικό συμφέρον της επιχείρησής σας.

 

Συντάχθηκε από:

Aliki Mitropoulou

Aliki Mitropoulou

Η Αλίκη Μητροπούλου εργάζεται ως Marketing Coordinator στην Intelligent Media και έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα γύρω από το digital marketing και την online διαφήμιση. Ασχολείται με την επικοινωνία και το Marketing της Intelligent Media και των business unit της. Γράφει για θέματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν γύρω από το digital marketing.

 • Κατασκευή e-shop

  H idcs σας αποκαλύπτει τα μυστικά του ηλεκτρονικού εμπορίου και σας βοηθάει να χτίσετε το δικό σας αποδοτικό e-shop.

  Μάθετε περισσότερα
 • SEO

  On-page και off-page search engine optimization. Τα σύγχρονα όπλα για την αύξηση του traffic στο website σας.

  Είστε έτοιμοι;
 • Inbound marketing

  Πως μπορείτε να φέρετε περισσότερη κίνηση στο website σας χωρίς διαφήμιση; Η απάντηση είναι το περιεχόμενο!

  Δείτε περισσότερα

Επικοινωνία

Διευθυνση: Κ. Βάρναλη 54, Χαλάνδρι, Αθήνα

Ταχυδρομικός κώδικας: 152 33

Τηλεφωνο: (+30) 210 68 56 825

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Follow us

facebook   twitter   linkedin

Τεχνολογίες

Social Media marketing καμπάνιες και ROI: Πώς να μετρήσετε τα αποτελέσματα | idcs, Αθήνα