Search Engine Optimization (SEO) μεθοδολογία

Συντάχθηκε από Achilleas Papageorgiou την Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2015. search engine optimization

Τα 6 βήματα της SEO μεθοδολογίας μας

(Last updated: 13 Ιουνίου 2017)

Seo Marketing Web Optimization

Στους στόχους μίας επιχείρησης συμπεριλαμβάνονται ο έλεγχος και η συνεχής βελτίωση των διεργασιών που απαιτούνται για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και προϊόντων. Ψάχνοντας κανείς μπορεί να εντοπίσει διεθνώς δημοφιλείς μεθοδολογίες, ώστε να προσαρμόσει τα βήματα των εσωτερικών εργασιών μίας επιχείρησης. Ενδεικτικά παραθέτουμε τη δημοφιλή PDCA (Plan Do Check Act), τη Six Sigma (6σ), τη DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) ή άλλες γνωστές μεθοδολογίες.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας στην idcs, αντιμετωπίζουμε την κάθε νέα ιστοσελίδα που καλούμαστε να βελτιστοποιήσουμε ως project με διακριτά tasks. Ως αποτέλεσμα, έχουμε σχεδιάσει και μοντελοποιήσει μία αποδοτική για τη δική μας εσωτερική οργάνωση μεθοδολογία 6 βημάτων, την οποία ονομάζουμε LiRDOMA (Listen - Research - Define - Optimize -Measure/Analyse - Adapt) και την οποία σας παρουσιάζουμε ακολούθως.

seo υπηρεσίες και μεθοδολογία

Ακολουθώντας τη LiRDOMA, την οποία χρησιμοποιούμε κυρίως σε SEO projects, εφαρμόζουμε 6 βασικά βήματα τα οποία παρουσιάζουμε συνοπτικά:

 1. Listen: Σε αυτό το πρώτο βήμα είναι σημαντικό να μας δώσετε όσες πληροφορίες σχετίζονται με τις δραστηριότητές σας και το περιεχόμενο που θέλετε να προωθήσετε. Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντική η συμβολή σας, καθώς μέσα από μία σειρά στοχευμένων ερωτήσεων καταγράφουμε όλη τη σημαντική πληροφορία που θα μας βοηθήσει να εκκινήσουμε την έρευνα μας.
 2. Research: Σε αυτό το βήμα αναλαμβάνουμε να μετατρέψουμε την πληροφορία που συλλέξαμε στο πρώτο βήμα, σε αξιοποιήσιμα για τις ενέργειες μας δεδομένα. Για να το καταφέρουμε αυτό χρησιμοποιούμε όσα εργαλεία έχουμε στη διάθεση μας, ώστε να ερευνήσουμε το ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο θα αντιμετωπίσει η ιστοσελίδα σας, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου (π.χ. keyword research, content strategy), όσο και τεχνολογικά (π.χ. technical seo). Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό, τόσο ώστε να προτιμούμε να δαπανήσουμε επιπλέον χρόνο σε περίπτωση που απαιτηθεί, ώστε να αποτρέψουμε τυχόν επιστροφή σε αυτό το βήμα, καθώς μακροχρόνια η αποδοτική έρευνα και ανάλυση μπορεί να ελαχιστοποιήσει δραματικά τη συνολική δαπάνη του πελάτη μας.
 3. Define: Στο βήμα αυτό καλούμαστε να προσδιορίσουμε τις ενέργειες μας και να δημιουργήσουμε μία λίστα από στόχους, objectives και KPIs.
 4. Optimize: Σε αυτό το βήμα, εφόσον έχουν επιλεχθεί οι στόχοι, επιμελούμαστε τεχνικά, αναδομούμε ή/και εμπλουτίζουμε επιμέρους το περιεχόμενο της σελίδας σας. Επιπλέον και ανάλογα τους στόχους, επιμελούμαστε το layout, τα γραφικά, τον κώδικα και διάφορες παραμέτρους onpage και offpage που βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας. Αυτό είναι και το βήμα στο οποίο υποβάλλουμε τη σελίδα στις μηχανές αναζήτησης, καθώς και σε όσες σελίδες συμπεριλαμβάνουμε στα αποτελέσματα του 3ου βήματος (Define).
 5. Measure/Analyse: Έχοντας πλέον ολοκληρώσει onpage και offpage ενέργειες που αφορούν τη βελτιστοποίηση της σελίδας σας, έχουμε παραμετροποιήσει παράλληλα τη σελίδα σας ώστε να είναι συνδεδεμένη με εργαλεία παρακολούθησης ικανά να μας δίνουν μία ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά την απόδοσή της, βάσει των KPIs που έχουμε ορίσει. Στο βήμα αυτό μετράμε και αναλύουμε πλήθος ποιοτικών και ποσοτικών στατιστικών υπό τη μορφή αναφορών (reports) που μας επιτρέπουν να εξάγουμε συμπεράσματα για μελλοντικές ενέργειες μας.
 6. Adapt: Τα δύο τελευταία βήματα αποτελούν περιοδικές δράσεις που επιβάλλονται στην κατεύθυνση διατήρησης και ενίσχυσης της παρουσίας σας στο πλαίσιο μίας δυναμικά εξελισσόμενης μηχανής αναζήτησης, με συχνές αλλαγές στους αλγορίθμους της, όπως είναι η Google. Η λέξη "Adapt" (προσαρμογή) είναι στο σύγχρονο SEO, που περιλαμβάνει πληθώρα αλγοριθμικών αλλαγών, ο δρόμος για την επίτευξη και τη μακροχρόνια διατήρηση μίας ανταγωνιστικής παρουσίας στις μηχανές αναζήτησης.

Ακολουθώντας τη μεθοδολογία μας, επιτυγχάνουμε μείωση του τελικού συνολικού κόστους, σε επίπεδο επένδυσης χρόνου, διασφαλίζοντας την τελική απόδοση των ενεργειών μας. Ταυτόχρονα, η μεθοδολογία μας περιλαμβάνει τη μελλοντική μέτρηση και προσαρμογή των ενεργειών μας στα πλαίσια μίας συνεχιζόμενης στρατηγικής.

Η μεθοδολογία που εφαρμόζει μία ομάδα, μπορεί να διασφαλίσει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα όταν η εσωτερική οργάνωση των μελών της έχουν προσαρμοστεί και ενδεχομένως εξειδικευθεί σε ορισμένα από τα βήματα στα οποία καλούνται να συμμετάσχουν. Η επιλογή, σαφώς, είναι υποκειμενική και εσείς γνωρίζετε ποια μεθοδολογία ταιριάζει καλύτερα στη δική σας εσωτερική οργάνωση.

Μέχρι το επόμενο project, καλές αναζητήσεις! :)

Συντάχθηκε από:

Achilleas Papageorgiou

Achilleas Papageorgiou

Είναι πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου, με Master στις Ψηφιακές Επικοινωνίες και Δίκτυα και Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά σε Personalized Health Services in IoT and Privacy. Σχεδιάζει και είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή διαδικτυακών στρατηγικών που οδηγούν σε αποδοτικά αποτελέσματα βάσει επιχειρηματικών στόχων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στους τομείς του SEO και του Development.

 

 • Κατασκευή e-shop

  H idcs σας αποκαλύπτει τα μυστικά του ηλεκτρονικού εμπορίου και σας βοηθάει να χτίσετε το δικό σας αποδοτικό e-shop.

  Μάθετε περισσότερα
 • SEO

  On-page και off-page search engine optimization. Τα σύγχρονα όπλα για την αύξηση του traffic στο website σας.

  Είστε έτοιμοι;
 • Inbound marketing

  Πως μπορείτε να φέρετε περισσότερη κίνηση στο website σας χωρίς διαφήμιση; Η απάντηση είναι το περιεχόμενο!

  Δείτε περισσότερα

Επικοινωνία

Διευθυνση: Κ. Βάρναλη 54, Χαλάνδρι, Αθήνα

Ταχυδρομικός κώδικας: 152 33

Τηλεφωνο: (+30) 210 68 56 825

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Follow us

facebook   twitter   linkedin

Τεχνολογίες